Tulevaisuudesta

Turussa keskiviikkona järjestetyn Eurooppalaisen Yrittäjyyden Päivän parasta antia oli tällä kertaa, minun ja monen muunkin mielestä, tähtitieteen professori Esko Valtaojan puheenvuoro nimikkeellä Tulevaisuus on parempi kuin luuletkaan.

Hänen sanomansa sai kuulijat todella miettimään ja myös uskomaan tähän sanomaan.
Valtaoja katsoi esityksessään asioita, myös siis tämän hetken maailmantilannetta taantumineen, tähtitieteellisestä näkökulmasta. Jos meidän tuntemamme kvartaaliajattelun sijaan asetetaan tarkasteluväliksi kosminen kvartaali, joka on noin 60 miljoonaa vuotta, ovat asiat erittäin hyvällä tolalla. Ihmisen historiaakin on vasta kulunut 200 000 vuotta ja koko ajan on menty parempaan suuntaan.
Uutisointia katsellessa voisi ajatella, että taloudessa menee nyt todella huonosti tai että väkivalta lisääntyy jatkuvasti. Valtaojan vakuuttavat käyrät, joissa tarkasteltiin esimerkiksi bruttokansantuotteen kehitystä keskiajalta lähtien vakuutti todellakin siitä, että näin ei ole. Ylämäki on ollut hurja varsinkin teollistumisen lähdettyä käyntiin. Siinä pikku lamatkaan (30-luku) eivät näy kuin aivan minimaalisina nytkähdyksinä.
Sama väkivallan suhteen: väkivaltaisesti kuolleiden määrä vähenee jatkuvasti ja verrattuna esim. parin vuosisadan päähän elämme varsinaista paratiisiaikaa.
Kaikki on siis suhteellista!
Hyvä viesti mielestäni oli se, että tieteen kehitystä ei kannata jarrutella, se vie meitä, koko ihmiskuntaa jatkuvasti kohti parempaa tulevaisuutta. Ratkaisut esim. energiapulmiin ja saasteisiinkin löytyvät tai ovat jo olemassa, kun ne vaan otetaan käyttöön.
Mieleen jäi vertaus esimerkiksi siitä, että vain muutamia kymmeniä vuosia sitten olisi tarvittu Empire State Buildingin verran välineitä ja ihmisiä tekemään sama kuin minkä Nokian älykännykkä tekee tänä päivänä!
Niinpä siis omaan tilanteeseen suhteutettuna: älä valita vaan porskuta luottavaisesti eteenpäin, uutta tietoa ja taitoa hankkien, uusia teknologioita käyttäen – niistä on hyötyä sekä itselle että muille.
Ei muuta kuin hommiin!
PS. Muutakin hyvää ohjelmaa oli tarjolla, tietoa, verkostoitumista sekä ideoita, ensi vuonna suuntaan jälleen EDEen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.