Mennään nettiin

Kaikki tuntuu olevan nykyään netissä… ja moni yrittäjä kohtaa myös tämän ongelman: miten sinne nettiin pääsee? No, hyvien yhteistyökumppanien avulla parhaiten. Toki ne saa itsekin kätevästi tehtyä, jos on aikaa siihen.

Tänään kohtasin jälleen tämän dilemman: yrittäjällä on kyllä ne nettisivut, ne on joku rakentanut.. mutta projekti on jäänyt kesken.

Ensinnäkään yrittäjällä ei ole tietoakaan siitä käykö sivuilla ketään, saati sitten jos käy, niin mistä nämä ihmiset ovat kiinnostuneita tai mitä kautta sinne ovat löytäneet. Kyllä toimiva kävijäseuranta on ihan perusjuttuja, kun sen käytöstä ei edes tarvitse mitään maksaa erikseen (Google Analytics).

Toiseksi sivuilla on usein ajankohtaista-osio, jossa viimeisin juttu on sitten jo jonkin ajan takaa (pahimmissa tapauksissa vuosien takaa). Sivujen tekijän tulee selvittää, onko yrityksessä joku, joka sivuja tulee päivittämään ja tarjota opastus hommaan, tai tarjota omia tai jonkun  muun palveluita sivujen päivitykseen, jotta sisältö pysyy ajan tasalla. Joskus ajankohtaista-osiosta on paras luopua, jollei päivityksestä ole tietoa.

Kolmanneksi sivujen sisältö: teksti ja kuvat. Kuvat on usein kauniita ja komeita, mutta tekstisisältö voi olla joko puutteellista tai sitten jopa huonoa suomea (tai muuta kieltä).  Yrityksen substanssiosaaminen on varmasti parhaiten yrityksen itsensä tiedossa, mutta sitten jonkun pitäisi ehtiä tai osata tuottaa se sujuvaksi nettikieleksi. Mikäli asiakkaalla tai tekijällä ei ole resursseja tekstin tuottamiseen tai kielenhuoltoon, niin kyllä ammattilaisia aina löytyy avuksi.

Näitähän voisi jatkaa, mutta tässä oli muutama esimerkki johin usein törmään.

Sitten kun ollaan siellä netissä, niin mitä sitten? Tosiaan tuo sivujen ylläpito tuli jo mainittua, siihen sisältyy paljon eri asioita. Mutta sivut pitää myös saada muiden tahojen tietoon. Ehkä pitäisi mainostaa niitä? Integroida sosiaalinen media mukaan? Päivittää uusia tuotetietoja? Laittaa joulutoivotukset ja aukiolotiedot?  —- Projekti ei ikinä valmistu, koska nettinäkyvyyden tulisi elää yrityksen mukana.

Niin, mennään nettiin, mutta olisi mietittävä muutakin kuin vain komeiden sivujen tekemistä. Onneksi apujakin löytyy kaikkeen. Kysy vaikka minulta 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.